Techniek zonnepanelen

Monokristallijn

De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

Polykristallijn

In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

CdTe

Dit type zonnepaneel maakt gebruik van Cadmium Telluride zonncellen. Deze zonnepanelen behoren tot dunne film segment. Voordelen van CdTe zonnepanelen zijn dat ze gemakkelijk te produceren zijn, uiterst goede eigenschappen hebben als het gaat om de absorbtie van zonlicht en de aanwezigheid van Cadmium, waardoor de ingedrienten volop te implementeren zijn.

CIGS Koper Indium Gallium Selenide (CIGS)

Er bestaan eigenlijk twee typen CIGS-zonnecellen; CIGS op glas of CIGS op folie. In geval van een glazen substraat wordt er een extra laagje molybdeen toegevoegd dat als elektrode fungeert. Wordt er een metaalfolie als substraat gebruikt, dan wordt deze direct als elektrode benut. Als andere elektrode wordt een laagje zinkoxide gebruikt. Tevens wordt een laagje Cadmium Sulfide toegevoegd om een N-P-grenslaag te realiseren. Het uiteindelijke resultaat (voor een cel op folie) is een ‘sandwich’ van metaalfolie-CIGS-Cadmium Sulfide-Zinkoxide-transparante folie. CIGS cellen hebben in het laboratorium al een efficiëntie van rond de 20% bereikt. Een van de bedrijven die deze technolgie meestert is Solar frontier. Een Japans bedrijf dat wereldwijd bekend staat om haar CIS zonnepanelen.


Solar Frontier:

Solar Frontier is de grootste fabrikant van CIS (koper-indium-selenide) panelen ter wereld en is onderdeel van Shell. De fabriek van Solar Frontier staat in het zuiden van Japan. De sterke moedermaatschappij, de indrukwekkende R&D en de herverzekerde garantie maken dat dit een zeer solide product is van een zeer solide bedrijf.CIS behoort tot de “familie” van dunne film producten. Het is echter een wezenlijk ander product dan amorf-Silicium (a-Si) of Cadmium-Telluride (CdTe).De panelen hebben een voor dunne film panelen zeer hoge module efficiëntie van 12,6%. Het belangrijkste is echter dat ze met een lager aantal Wattpiek / m2 toch een hogere kWh productie per m2 weten te generen dan kristallijne panelen. Solar Frontier panelen leveren dan ook consequent verbluffend hoge productie resultaten. Door deze hoge kWh productie kan Solar Frontier ondanks zijn wat hogere aanschafkosten in veel situaties een lagere kiloWattuur prijs genereren. Waardoor niet alleen het kWh rendement maar ook het financieel rendement hoger ligt.Bovendien zijn de panelen mooi, waardoor ze zich beter lenen voor een esthetische toepassing in de architectuur. In het bijzonder omdat ze in tegenstelling tot andere dunne film technologieën geheel cadmium- en loodvrij zijn.Bijkomend voordeel van Solar Frontier is dat de panelen niet of nauwelijks last hebben van schaduwwerking, (zie volgend youtube filmpje)

 

Voorbeeld Solar Frontier:

Soorten dunne film zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten dunne film zonnepanelen. Sanko Solar heeft CdTe Panelen. Het verschil met poly- of monokristallijn panelen is dat in tegenstelling tot cellen, een lichtgevoelige stof (in dit geval CdTe) egaal op een dragen wordt aangebracht. Hierdoor is het uiterlijk totaal verschillend. Bij poly- of monokristallijn is de typische celstructuur (plaatjes) zichtbaar. Bij CdTe panelen is het oppervlak egaal zwart of bij semi-transparant egaal transparant.

Voordelen CdTe panelen Sanko Solar
De voordelen van CdTe zonnepanelen zijn:
• Goedkoper in aanschaf en een kortere terugverdientijd.
• Fraai uiterlijk door het ontbreken van een aluminiumrand.
• Glad oppervlak, waardoor er minder vuilaanhechting is.
• De positie ten opzichte van het zuiden, alsmede de hoek is minder kritisch dan bij andere soorten panelen, waardoor er meer toepassingsmogelijkheden zijn.
• Duurzaam door het gebruik van gelaagd glas.
• Geen anti dumping belasting.
• 100% recyclebaar.
• Milieuvriendelijker dan kristallijne panelen door lagere energiekosten en lagere CO2 uitstoot bij de productie.

Transparante zonnepanelen Sanko Solar


Wilt u een veranda, serre, overkapping of carport bouwen? En tegelijkertijd energie opwekken? Dat kan met de transparante zonnepanelen van Sanko Solar. Deze doorzichtige zonnepanelen vormen een glasdak, zonwering en zonnepaneel ineen. Doordat ze transparant zijn, zijn ze deels licht doorlatend en tegelijkertijd werken ze zonwerend. De transparante zonnepanelen van Sanko Solar vormen daarmee een perfecte toepassing voor veranda’s, serres, overkappingen en carports. De panelen zijn verkrijgbaar in een ongeïsoleerde versie (7 mm dik) en geïsoleerde versie (30 mm dik).

Transparante dunne film zonnepanelen
Onze doorzichtige zonnepanelen zijn minder dik dan reguliere zonnepanelen, hebben geen opvallende aluminiumrand en er is op de panelen geen blokjesmotief zichtbaar. Dunne film zonnepanelen hebben hierdoor een zeer fraai uiterlijk.

Voorbeeld glaspanelen:


Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen
Project Fam. Postma Slagharen

Test KIWA

In principe worden alle zonnepanelen aan een gedegen test onderworpen, voordat deze in omloop worden gebracht. Een mooi voorbeeld hiervan in een testcentrum van de KIWA, (zie onderstaand filmpje op Youtube.

Mocht U na het zien van onze website interesse hebben of informatie willen over onze producten,
neem dan contact met ons op en er wordt zo spoedig mogelijk een afspraak met u gemaakt.