Zonnepanelen


Een fotovoltaïsche zonnemodule is samengesteld uit individuele PV-cellen. Deze kristallijne silicium-panelen bestaan uit 4 zonnecellen en heeft een aluminium frame en glas  en een 3M coating aan de voorzijde.

Zonne-panelen gebruiken lichtenergie (fotonen) van de zon om elektriciteit via het fotovoltaïsch effect te genereren. De meerderheid van de panelen gebruiken kristallijne, silicium wafer gebaseerde cellen of dunne-film cellen op basis van cadmium telluride of silicium. De structuurfondsen (lading die) lid van een module kan de bovenste laag zijn of de onderlaag. Cellen moeten ook worden beschermd tegen mechanische schade en vocht. De meeste zonne-modules zijn rigide, maar semi-flexibel zijn beschikbaar, gebaseerd op dunne-film cellen. Deze vroege zonnepanelen werden voor het eerst gebruikt in de ruimte in 1958.

Elektrische verbindingen zijn gemaakt in serie te bereiken van een gewenste output spanning en/of parallel aan een gewenste huidige mogelijkheden bieden. De geleidende draden die de huidige uit de modules nemen kunnen bevatten, zilver, koper of andere niet-magnetische geleidende overgangsmetalen. De cellen moeten elektrisch worden verbonden aan elkaar en aan de rest van het systeem. Extern, populaire terrestrische gebruik fotovoltaïsche modules gebruiken (oudere) MC3 of MC4 verbindingslijnen om gemakkelijk weerbestendige verbindingen met de rest van het systeem.

Bypass dioden kunnen worden opgenomen of gebruikt extern, in geval van gedeeltelijke module arcering, om te maximaliseren van de output van de module secties nog verlicht. Sommige recente zonnemodule ontwerpen bevatten concentrators waarin licht is gericht door lenzen of spiegels op een matrix van kleinere cellen. Dit maakt het gebruik van cellen met een hoge kosten per oppervlakte-eenheid (zoals gallium arsenide) op een kosteneffectieve wijze.

Zelf zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen is prima door de doe-het-zelver uit te voeren. Het is wel belangrijk om het plaatsen veilig en correct te doen. Zodat u langdurig kunt genieten van gratis stroom van de zon!

Zon en schaduw


Zonnepanelen geven het meeste rendement wanneer ze op het zuiden gericht staan. Plaatsing richting het Westen of Oosten levert nauwelijks iets minder rendement op. Zoals te zien is op  tekening is het verschil tussen plaatsing op het zuiden en afhankelijk van de dakhelling het Oosten/Westen ongeveer 15%. Op deze pagina kunt u zien hoeveel zonuren we op de diverse plekken in Nederland hebben.

Verschil in rendement bij het plaatsen van zonnepanelen in verschillende windrichtingen. Lees meer

Verschil in rendement bij het plaatsen van zonnepanelen in verschillende windrichtingen.

 

Waar ook rekening mee gehouden moet worden is hoeveel schaduw valt er op de panelen. Als er een dikke boom of een gebouw naast uw huis het licht uit de panelen wegneemt dan zal dat een zeer nadelig effect hebben op de opbrengst.
Hou er bij het beoordelen van de schaduw val ook rekening mee dat de hoogte van de zon zomer en winter niet gelijk is. Op 21 december staat de zon op zijn laagste punt (14,5 graden boven de horizon) en op 21 juni op zijn hoogste punt (61,5 graden boven de horizon).

 

Zonnepanelen laten plaatsen

Het correct plaatsen van de zonnepanelen en de omvormer(s) is natuurlijk van groot belang voor een optimaal rendement. Zaken waar rekening mee gehouden moet worden zijn het type dak (schuin- of plat dak) en stand van de panelen ten opzichte van de zon, en de mogelijke kant op schaduw op de panelen.

De panelen worden, op zowel plat als schuin dak, blootgesteld aan alle weersinvloeden. Harde wind en temperatuursverschillen zijn belangrijke factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Ook voor omvormers zijn er belangrijke voorschriften die nageleefd moeten worden. De electrische installatie moet deugdelijk zijn en de omvormer moet voldoende ruimte hebben en op een dusdanige plek hangen zodat hij zijn warmte kwijt kan tijdens het omvormen van energie.

Hou ook rekening bij het plaatsen van de omvormers dat sommige typen een ventilator hebben die zorgt voor koeling. Dit kan gepaard gaan met de nodige geluidsoverlast.
Zonnepanelen plaatsen is prima door de doe-het-zelver uit te voeren. Het is wel belangrijk om het plaatsen veilig en correct te doen. Zodat u langdurig kunt genieten van gratis stroom van de zon!

Schuin dak

Heeft u een schuin dak dan zult u de panelen vlak plaatsen op één van beide schuine kanten. Met de grafiek hierboven kunt u bepalen hoe gunstig (of ongunstig) plaatsing op uw dak zal uitpakken. het plaatsen van de panelen op een schuin dak moet gebeuren in dezelfde hoek als het dak. Het is zonder vergunning van uw gemeente niet toegestaan om hiervan af te wijken.

Hou rekening met de dakbelasting bij het plaatsen op platte daken. De zonnepanelen, montageframes en ballast samen zijn een aanzienlijk gewicht dat op uw dak rust, dit gewicht moet het dak wel kunnen dragen.
Plat dak

Bij plaatsing op een plat dak heeft uw als voordeel dat u meerdere richting zou kunnen kiezen. U kunt dus de plaatsingshoek wat beter bepalen in de meeste gevallen. Nadeel kan wel zijn dat u lager bij de grond zit en daardoor meer last kunt hebben van de schaduw van omringende gebouwen/begroeiing. De montage wordt gedaan door middel van speciale beugels die voorzien worden van ballast om wegwaaien van de panelen te voorkomen.

Filmpje Youtube plaatsing zonnepanelen met Clickfit

 

Meer informatie?

Geen dak is gelijk. Uw dak is maatwerk.

Neem contact op


Lees ook: