Zelf zonnepanelen plaatsen

Wanneer u ervoor heeft gekozen uw zonnepanelen zelf te installeren doet u er verstandig aan rekening te houden met een aantal zaken. Om u hierbij te helpen hebben wij een checklist voor u opgesteld met de acht belangrijkste punten bij het zelf installeren van zonnepanelen. Indien u rekening houdt met de onderstaande punten zal het installeren zonder de nodige problemen verlopen en kunt u snel gebruik maken van uw zonnepaneleninstallatie.

1 De beschikbare ruimte bij doe het zelf plaatsen van zonnepanelen
Allereerst is het van belang dat u een duidelijke schets maakt van de locatie waar u de zonnepanelen gaat plaatsen, eventueel rekening houden met de aantal zgn. strings naar de omvormer. Probeer zoveel mogelijke te voorkomen dat u schaduw op uw panelen krijgt. Dit kan veroorzaakt worden door bomen, dakkappels en schoorstenen. Schaduw op de zonnepanelen heeft namelijk een nadelig gevolg voor het uiteindelijke rendement. Mocht 1 paneel schaduw krijgen, zal het hele systeem zich erop aan passen. Dit kan u eventueel oplossen, door micro-omvromers te plaatsen.Dit is echter een vrij dure oplossing.


2 De richting waarin de zonnepanelen worden geplaatst
De plaatsingsrichting van de zonnepanelen hebben invloed op uw rendement. In een ideale situatie staan de zonnepanelen opgesteld richting het zuiden. Indien geplaatst in een andere richting, kan dit leiden tot een lager rendement. Dit wil overigens niet meteen zeggen dat een andere plaatsing richting niet rendabel kan zijn. Je kunt er rekening mee houden met de te kiezen configuratie ( o.a. aantal panelen)


3 Het type dak waar u de zonnepanelen plaatst
Uw type dak bepaalt wat voor type installatiematerialen er nodig zijn. Op een schuin dak worden de zonnepanelen bevestigd op de bestaande hellingshoek veroorzaakt door de helling van het dak. In het geval van een plat dak heeft u installatiematerialen nodig om de zonnepanelen, een hellingshoek te geven. De optimale hellingshoek zal zijn tussen de 34 en 38 graden.


4 Het belang van een vrije groep bij doe het zelf plaatsing
Op het moment dat u een pv systeem, is het zeker van belang dat u in uw meterkast kijkt. Hierin bent u zeker een “vrije groep” nodig om de energie op te leveren dan wel terug te leveren. Ook van belang is het om te kijken of uw meterkast voldoende is af gezekerd, dit betekent dat dit zeker niet te laag mag zijn. U krijgt dan problemen met uw aardlek schakelaar, zodat dit eventueel kan leiden tot brand. Indien u over niet voldoende kennis beschikt om dit zelf te doen kunt u hier een professioneel voor inschakelen. Probeer bij het plaatsen van de omvormer, zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen te komen. Dit zal uiteindelijk tot minder rendements verlies leiden.5 De manier van zonnepanelen plaatsen, Parallel of serieel?
Er zijn twee methodes van plaatsing, namelijk parallel (ieder zonnepaneel gaat individueel door middel van een kabel naar de omvormer) of geschakeld (alle zonnepanelen zijn aan elkaar en de omvormer geschakeld). Het voordeel van parallel schakelen is dat wanneer er schaduw op een van de zonnepanelen valt, dat dit geen negatieve effecten heeft voor de opbrengsten van de andere panelen. Dit is wel het geval als de zonnepanelen in serie zijn geschakeld.

6 Het belang van een elektriciteitsmeter die kan terugdraaien
Mocht na plaatsing blijken dat u meer terug levert dan dat u daadwerkelijk gebruikt, is het noodzakelijk dat u een elektriciteitsmeter heeft die kan terug draaien. Op die manier kunt u de overbodige energie salderen ofwel terug leveren aan de stroomleverancier. De leverancier is verplicht om het terug geleverde stroom met gesloten beurs aan u te leveren, op het moment dat uw systeem niet voldoende oplevert. Mocht u in de situatie zijn dat u meer terug levert dan dat u verbruikt, wordt dit aan het eind aan u terug betaald. Dit bedrag is helaas niet erg hoog, aangezien voor het terug geleverde in Nederland slechts 0,04ct betaald wordt. Wij hanteren dan ook het motto: “Plaats een systeem, waarbij u aan het eind van het jaar ongeveer op 0 uitkomt” Mocht u geen zgn. "slimme meter"hebben, kunt u deze aanvragen en deze wordt dan geheel graatis geplaatst, door uw netwerkaanbieder.


BTW terug vragen!
Momenteel kunt u op de aanschaf van een complete configuratie uw btw bedrag terug vragen. Hoe kunt u dat doen?
Iedere particulier die een zonnesysteem aanschaft wordt aangemerkt als ondernemer en dus BTW plichtig. Dat betekent dat uw BTW zou moeten betalen over de terug geleverde energie aan uw netwerk beheerder(energiemaatschappij). 
Onderneming en btw
Normaliter dient een onderneming elk kwartaal de btw aangifte te doen. Dit brengt administratieve rompslomp met zich mee. Het geval is dat dit niet voor altijd hoeft. Een onderneming hoeft namelijk geen aangifte te doen indien er in een kalenderjaar minder dan €1345 btw afgedragen hoeft te worden. Bij een particuliere zonnestroom is dat veelal het geval. Een gemiddelde zonnepanelen systeem zal jaarlijks niet meer dan een paar honderd euro aan btw opbrengen. Waardoor de eigenaar van een zonnesysteem onder de zogenaamde kleinondernemers regeling valt en geen btw hoeft af te dragen.
Het voordeel voor u is dus, dat u wel de btw over de gehele configuratie terug kunt vorderen. In veel gevallen is dit een aanzienlijk bedrag, dus een groot voordeel voor de consument.

Voordeel kan behoorlijk oplopen!!
Duurzaamheidslening

Mocht u veel interesse hebben in uw eigen zonnesysteem en duurzame energie willen opwekken, dan zijn en mogelijkheden ook voor de klanten, die het geld even niet hebben liggen of op de spaarbank hebben. De Provincie Overijssel, maar ook andere provincies en zlefs verschillende gemeenten bieden u de mogelijkheid om gebruik te maken van de zgn. duurzaamheidslening. Op deze manier kunt u, mits u aan een aantal voorwaarden hebt voldaan gebruik maken van deze speciale lening, voor duurzame projecten. Dit is uiteraard een zeer aantrekkelijke leenvorm, waarbij u slechts een klein percentage aan rente betaald.

Welke energiebesparende maatregelen komen in aanmerking? 

Energiebesparing:
Dakisolatie
Vloerisolatie
Gevelisolatie
Spouwmuurisolatie
Isolatieglas
Kozijnisolatie

Energieopwekking:
Warmtepomp, lucht of bodem
Warmtepompboiler/combiwarmtepomp
Ventilatie met warmteterugwinning
Zonnepanelen of PV-panelen
Pelletkachel of -ketel
Lage temperatuur verwarming
HRe-ketel
Warmteterugwinning douchewater
Energiezuinig ventilatiesysteem
Groen dak, groene gevels

Wat zijn de condities van de lening?

De hoogte van de lening is minimaal € 2.500,- en maximaal € 20.000,-.
Betaling van rente en aflossing op basis van annuïteiten. U kunt deze echter tussentijds boetevrij aflossen.
Looptijd van 10 jaar tot een bedrag van € 7.500,- en een looptijd van 15 jaar voor grotere bedragen.
Rentekorting van 3% op het 10 of 15-jaars rentetarief van SVn (minimaal 0,5%).
De lening wordt onderhands verstrekt.
De lening wordt alleen verstrekt na positieve financiële krediettoets.

Voor verdere informatie kunt u Triple €nergy vragen, en deze zal u wegwijs maken in deze materie.

 

 

 

 

 

Meer informatie?

Geen dak is gelijk. Uw dak is maatwerk.

Neem contact op


Zomer zonnesysteem aanbieding: